Yunanistan'da yatırım - Golden Visa Programı

Published in Portfolio

 

  

 

Avrupa Birliği üyesi Yunanistan eşsiz bir coğrafi ve jeostratejik konuma sahip olmanın yanı sıra Orta ve Uzak Doğu’yu Merkezi ve Güney Avrupa’yla buluşturarak ticaret, taşımacılık ve enerji dağıtımında da önemli bir noktadır. Yunanistan uzun yıllardan beri yatırımcılar için özellikle cazip bir destinasyondur, bu nedenle Golden Visa programının yardımıyla yabancı yatırımcıların önde gelen tercihlerinden birini oluşturur.

 

 


Golden Visa programı nedir?


Göçmenlik ve Sosyal Entegrasyon Yasası (madde 4251/14) uyarınca, hâlihazırda 250.000 € veya daha fazla değerde gayrimenkule sahip olan veya satın almak isteyen, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerin vatandaşlarına yasal ikamet izni alma fırsatı tanınmaktadır. Yatırımları, konut veya ticari kullanıma yönelik birden fazla gayrimenkulü de içerebilir. Aynı zamanda, Schengen anlaşmasına dâhil Avrupa ülkelerine, kalış süresi her 6 ayda toplam 90 günü aşmayacak şekilde seyahat edebilirler. Bunun yanı sıra ülkenin ulusal sağlık ve eğitim sistemine de erişim hakkına sahiptirler.

 


Kimler Golden Visa alabilir?


Vize, beş yıllık süre geçtikten sonra yenileme imkânı ile beş yıllığına verilir. Yatırımcıyı ve eşlerini, ebeveynlerini ve 21 yaşın altı, evlenmemiş çocuklarını kapsar. Vizenin verilmesinde Yunanistan’da minimum kalış süresi zorunluluğu bulunmamaktadır.

Programa uygun kişiler şunlardır:

  1. Gayrimenkulün değerinin en az 250.000 € olması şartıyla, gerçek kişi olarak ya da bir şirketin hissedarı olarak

  2. Yunanistan'da gayrimenkul sahibi olan, üçüncü ülke vatandaşları.

  3. Gayrimenkulün değerinin en az 250.000 € olması şartıyla, hediye veya ebeveyn yardımı olarak satın alınmış

  4. gayrimenkul sahibi olan, üçüncü ülke vatandaşları.

  5. Sözleşmede yazılı olarak belirtilen gayrimenkul değerinin en az 250.000 € olması şartıyla, otelin veya organize

  6. tesislerde mobilyalı dairenin işletilmesi için en az 10 yıl sürelik bir kira sözleşmesi yapmış olan, üçüncü ülke

  7. vatandaşları.

  8. Gayrimenkulün 250.000 €’ya satın alınmış olması veya bugünkü piyasa değerinin en az 250.000 € olması şartıyla,

  9. kanunun yürürlüğe girmesinden önce edinilmiş, gayrimenkullerin tam mülkiyetine sahip, Yunanistan'da kalıcı olarak

  10. ikamet eden ve vizeye sahip veya ülkede kalıcı olarak ikamet etmeyi amaçlayan, üçüncü ülke vatandaşları.

  11. Satış ve satın alma işlemlerinin toplam değerinin ve inşaat şirketi ile yapılan anlaşmanın en az 250.000 € olması şartıyla, arsa veya parsel satın alarak bina inşa etmiş olan, üçüncü ülke vatandaşları.

  12. Yukarıda bahsi geçen kişilerin aile üyeleri.

 


Golden Visa almak için doğru danışmanı seçmek


Göç ve Sosyal Entegrasyon Yasası'nın (madde 4251/2014, Hükümet Gazetesi 80A / 01-04-2014) yürürlüğe girdiği 2014 yılından itibaren, gayrimenkul satın alma yöntemiyle ikamet izni ve Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkı kazanmak isteyen kişilere yardım etmek için Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden kişi ve olası yatırımcılara hukuki destek sunan özel bir ekip oluşturduk. Sunduğumuz hizmetler:

  • Satın alınacak gayrimenkulün seçiminde yardımcı olmak

  • Gayrimenkulün tapu kontrollerinin yapılması

  • Gayrimenkulün alış satış işlemleri (alış satış sözleşmesinde ve tapu-kadastroya kayıt işlemlerinde sizi temsil etme)

  • Noterlik hizmetleri

  • İkamet izni için gerekli tüm belgelerin toplanması

  • İkamet izni başvurusunun yapılması ve iznin alınması

  • Mülk yönetimi ve yasal temsilcilik gibi tüm ek hizmetler.

Xenikakis Hukuk Bürosu bankalar, noterlikler ve inşaat şirketleriyle işbirliğinden bulunarak sizlere birçok farklı sektörde de bilgi birikimi desteği verir. Satıcı veya emlak şirketi tarafından seçilmiş değil de bağımsız olan bir hukuk bürosunu olması, Yunanistan’da yatırım yaparak yasal ikamet izni almak isteyenleri için çok önemlidir çünkü Yunanistan’da yürürlükte olan, gayrimenkulle ilgili yasalar oldukça karmaşıktır. Sunduğumuz deneyim, gizlilik, dürüstlük ve işbirliği müşterilerimize Yunanistan’da işlemlerinin dürüstçe yürütüleceğinin ve ikamet izninin başarıyla alınacağının garantisini verir.

 


Gayrimenkul satın almak ve ikamet izni edinmek

Süreç


- Bir gayrimenkule yatırım yapmak için:

  1. Size en uygun gayrimenkulü bulmak için gerekli tüm işleri üstleniyor ve işlemlerin sorunsuz hallolması için nihai alış satış sözleşmesinin her türlü yasal denetimini yürütüyoruz.
  2. Vergi makamlarından vergi numaranızı alıyor gayrimenkul alış satış işleminin gerçekleşmesi için gerekli banka hesabını açmanıza yardımcı oluyoruz.
  3. Alış satış sözleşmesi için yasaların gerektirdiği tüm belgeleri düzenliyoruz.
  4. Alış satış sözleşmesini hazırlıyor ve kontrol ediyoruz.
  5. Aynı zamanda, gerekli tüm belgeleri topladıktan sonra ikamet izni için gerekli başvuruyu yapıyoruz.
  6. Satış işleminden sonra, İpotek Tescil Müdürlüğü, Tapu Kadastro Müdürlüğü ve Noterlerden tüm belgelerin toplanmasını üstleniyor ve ofisimizde size özel bir dosya hazırlıyoruz.
  7. Sizin adınıza ikamet iznini alıyoruz.
  8. Her beş yılda bir ikamet izninizi yeniliyoruz.

Ayrıca talep edilirse:

  1. Özel yatırımlar için hukuk ve muhasebe hizmetleri veriyoruz.
  2. Gayrimenkulünüzün kirasıyla ilgileniyor ve genellikle yatırımın yönetimini de üstleniyoruz.
  3. Gayrimenkul inşa etmek için inşaat şirketleri ile işbirliği yapıyoruz.

Aynı zamanda genel veya stratejik yatırımlar için:

  1. Başvuruyu yapmadan önce planlanması gereken yatırımcının finansal yeteneğini kanıtlayan belgeleri düzenliyoruz.
  2. Yatırım planının uygulamasını gerçekleştiriyor ve ikamet izninin verilmesi için başvuruda bulunuyoruz.
  3. Geçici ikamet izni çıkar çıkmaz İç İşleri Bakanlığı'na kalıcı ikamet izni başvurusunu yapıyoruz.

 


 

Sıkça Sorulan Sorular

1) Yunanistan’da gerçek kişi, şirket hissedarı veya turizm konaklama tesisi kiralayan olarak gayrimenkule sahip veya gayrimenkul almayı planlayan bir üçüncü ülke vatandaşıyım. Yunanistan’da gayrimenkul satın aldıktan sonra ikamet izni alabilir miyim? Evetse, izlenecek süreç nedir?
Evet, alabilirsiniz. Gayrimenkul sözleşmesi veya kira sözleşmesinde -on yıl süreli bir turizm konaklama işletmesinin kiralanması durumunda- yazılı olarak belirtilen gayrimenkul değerinin en az 250.000€ bedelinde olması durumunda beş yıllık ikamet izni alma imkânınız vardır. İzlenecek süreç aşağıdaki gibidir:
a) İkamet yerinizdeki Yunan Konsolosluk makamlarına D veya C tipi vize başvurusunda bulunmalısınız. Vize almak için teslim etmeniz gereken evraklar:
Pasaport,
Menşe ülkenizden adli sicil kaydınızın bir kopyası,
Seyahat sigortası,
Başvuranın, gayrimenkul aldığını, alım-satım işlemlerinin henüz tamamlanmadığı durumlarda ise ekonomik kapasitesini ve satın alma niyetini kanıtlayan her türlü resmi belge (hukuk bürosu veya emlak şirketiyle düzenlenmiş hizmet sözleşmesi),
İlgili tapu kadastro müdürlüğünden alım satım işlemini kanıtlayan belge veya
On yıllık turistik konaklama tesisi kira sözleşmesi durumunda, Yunan Turizm Teşkilatı (EOT) tarafından verilen çalışma ruhsatının bir kopyası ve kira sözleşmesinin transfer edildiği tapu kadastro müdürlüğünden transfer kaydının bir kopyası,
Gayrimenkulün tüzel kişi tarafından alınması durumunda, üçüncü ülke vatandaşının tüm şirket hisselerine veya borsa hisselerine sahip olduğunu kanıtlayacak olan tüzel kişiyi oluşturan ve düzenleyen belgelerin bir kopyası.
b) Giriş vizesini aldıktan sonra, Yunanistan'a girebilir, gayrimenkulün satın alma işlemleri yerine getirilmişse oturma izni talebinde bulunabilirsiniz veya yatırımı gerçekleştirmek için gerekli olan işlemleri tamamlayabilirsiniz. Her durumda, tüm prosedürler geçerli vize süresinin sona ermesinden önce tamamlanmalıdır. Ayrıca, oturma izni başvurusu vize süresinin bitiminden önce sunulmalıdır.


 


2) Satın aldıktan sonra Gayrimenkulü üçüncü bir kişiye kiralayabilir miyim?
Evet, kiralayabilirsiniz. Satın aldığınız gayrimenkulü kâr amaçlı kiralayabilirsiniz.


 


3) Profesyonel kullanım amaçlı gayrimenkul satın alabilir miyim veya gayrimenkulümü profesyonel kullanım amacıyla alacağım başka bir gayrimenkulle birleştirebilir miyim?
Evet, birleştirebilirsiniz. Kanunlar tarafından gayrimenkulün kullanım amacı belirtilmemiştir. Değeri 250.000 €’luk tutarı aştığı sürece hem profesyonel hem de konut amaçlı kullanılabilir.


 


4) Değerleri 250.000 € 'dan düşük fakat toplam tutarı 250.000 €’ya eşit veya daha yüksek olan birden fazla gayrimenkul alabilir miyim?
Evet, alabilirsiniz. Toplam değeri 250.000 €’ya eşit veya daha yüksek olan tek bir gayrimenkul veya birden fazla gayrimenkulle ikamet iznine hak kazanırsınız.


 


5) İkamet izni bana çalışma veya herhangi bir ekonomik faaliyette bulunma fırsatı da kazandırır mı?
Oturma izni Yunanistan'da herhangi bir iş kurma veya bir yerde çalışmaya izin vermez. Fakat hissedar, yönetim kurulu üyesi veya idari müdür olarak ekonomik faaliyette bulunabilirsiniz.


 


6) Ailemin hangi üyelerinin ikamet iznine sahip olma hakkı vardır? Çocuklarım devlet okullarına gidebilir mi? Benim, ulusal sağlık sistemine erişimim var mı?
Ülkeye giriş hakkı olan ve ikamet izni alabilen aile üyeleri sadece:
a. 18 yaş üzeri eşler ve evlat edinilenler de dâhil olmak üzere 21 yaşın altındaki evlenmemiş çocuklarınız.
b. Ebeveyn sorumluluğu yasal olarak belirlenmiş olan evlat edinilmiş olanlar da dâhil olmak üzere, evlenmemiş olmak kaydıyla gayrimenkul sahibinin çocukları veya her bir eşe ait 21 yaşın altındaki diğer çocuklar. İkamet iznine sahip olan kişiler ulusal sağlık sistemimde, Yunan vatandaşlarıyla aynı haklara sahiptir.
c. Yatırımcı ve eşinin ebeveynleri.


 


7) Giriş vizem veya ikamet iznimle Schengen Bölgesi’nde seyahat hakkım var mı?
Giriş vizesi ve uzun süreli ikamet izninin, sahibinin Schengen Bölgesi’ndeki serbest dolaşımına ilişkin olarak eşit değerde olduğu göz önünde bulundurulduğunda, üye devletlerden biri tarafından düzenlenmiş olan bir yıllık geçerliliği olan, uzun dönemli vizeye veya ikamet iznine sahip, bir üçüncü ülke vatandaşı altı ayda üç aylık seyahat hakkına sahiptir. Çoklu girişli ikamet izinleri de aynı şekilde geçerlidir.


 


8) Gayrimenkul satın almak amacıyla Yunanistan’a turist vizesiyle girdim. İkamet iznine başvurabilir miyim?
Evet, başvurabilirsiniz.


 


9) Arsa veya parsel satın alarak da ikamet izni için başvuruda bulunabilir miyim?
Evet, bulunabilirsiniz. İlgili yönetmelik gayrimenkul satın almayı öngörür, bu nedenle arsa satın alımı da buna dâhildir.


 


10) Oturma izni almak için gereken 250.000 €’luk tutar emlak alım satım vergilerini içerir mi?
250.000 €’luk tutar, gayrimenkul satın alma sözleşmesinde yazılı olarak belirtilen tutardır ve ayrıca ödenecek olan hiçbir alış satış vergisini içermez.



 

Xenikakis & Associates Law Office

30th Skoufa Street, 10673, Athens, Greece
+30 210-3810919, +30 210-3832217
whatsapp αρχείο λήψης 1 media 1  +30 693 629 4455